Trànsits de Venus i de Mercuri
Un trànsit astronòmic és el pas d’un planeta per davant del sol, de manera que vist des de la Terra s’observa un petit disc que el creua. Només es veuran trànsits, doncs, dels planetes que tenen la seva òrbita entre la Terra i el Sol, es a dir: Mercuri i Venus. Es un fenòmen que depen de les geometries de les òrbites i que es molt més escaducer del que podria semblar:
- 13 vegades cada mil anys per Venus: el darrer va ser al 2012, l’anterior al 2004 però l’altre ja al 1882! ) … i la propera vegada que en podrem gaudir un serà al 2117.
- 13 vegades cada segle per Mercuri: La darrera va ser al 2016 i la propera serà al 2032
La foto de capçalera amb Venus acabant el trànsit, està feta sense filtre aprofitant que la sortida de sol del dia 6 de juliol del 2012 va ser una mica enterbolida, amb el telescopi ETX-105 de Meade a foco primari en la Nikon D70 (una focal aproximada de 2200mm.
Molt menys espectacular però tècnicament mes difícil la foto de mercuri… Feta amb molt menys augment òptic i amb la desventatge que el planeta es aproximadament 6 vegades mes petit que Venus i está el doble de lluny de la Terra. La foto es va fer amb el telescopi ETX-70 a foco primari amb la Nikon D70 (una focal aproximada de 450mm)