No deixis mai de preguntar!

No deixis mai de preguntar!

Astronomia, Fotografia, Química, Música

Supernova

Supernova 2024gy a NGC4216

L’univers sembla immutable. Fix. Girem i ens movem dalt la Terra voltant pel sistema solar però allà fora res canvia. Doncs ben al contrari està ple de fenòmens extraordinaris alguns de gran bellesa i també d’altres de violència tan extrema que ens resulta inimaginable. I en aquestes categories cauen dos dels meus preferits. Els cometes, i les supernoves. Al darrer post teniu un magnífic exemple dels primers i aquí us porto una supernova.

Una supernova de tipus Ia és una explosió estel·lar que passa en sistemes binaris on una estrella nana blanca, que és el romanent dens i calent d’una estrella de baixa massa, acumula massa de la seva companya estel·lar. A mesura que la nana blanca acumula més i més massa, arriba a un punt on el seu nucli es torna inestable i es produeix una reacció en cadena de fusió nuclear, iniciant una explosió termonuclear a la superfície de l’estrella. Aquesta explosió és extremadament brillant i pot ser més lluminosa que tota la galàxia que l’alberga durant un curt període de temps. La nana blanca es destrueix completament a la supernova, alliberant una gran quantitat d’energia i expulsant material a l’espai a velocitats altíssimes. Les supernoves de tipus Ia són especialment importants en astronomia, ja que la seva brillantor característica permet utilitzar-les com a “candeles estàndard” per mesurar distàncies còsmiques. Gràcies a la seva lluminositat predictible, els científics poden utilitzar la relació entre la brillantor aparent d’una supernova de tipus Ia i la seva distància per estimar distàncies a galàxies llunyanes i estudiar l’expansió de l’univers. Aquests càlculs han estat fonamentals per descobrir l’acceleració de l’expansió de l’univers i l’existència d’energia fosca.

Supernova 2024gy a NGC4216. Imatges de Telescope Live obtingudes a El Sauce obsergatori, amb el telescopi CHI-1-CMOS i processades per Jordi Belloc.

I recentment s’ha detectat una d’aquestes explosions. Batejada com 2024gy i descoberta el 04 de gener del 2024 a la galàxia NGC4216. es mostra a data de 02/02/2024 encara amb magnitud 13,3 la mes brillant del moment.

La galàxia està a 40 milions d’anys de llum de nosaltres i mostra la peculiar totalitat grogosa de poblacions d’estels envellides…. algunes d’elles al final del seu cile de vida.

Si feu anar la nansa a la fotografia de dalt de la banda esquerra a la dreta podreu comparar la galàxia amb la aparició de la supernova