No deixis mai de preguntar!

No deixis mai de preguntar!

Astronomia, Fotografia, Química, Música

AstronomiaAstrophotography

SH2-86 Emissió Hα i catàleg Sharpless (SH2)

Una nova entrada presentant un membre del catàleg SH2, que reuneix 313 regions (nebuloses d’emissió, en la major part) aquest cop majoritàriament a l’hemisferi nord. El catàleg definitiu el publicà Stephen Sharpless, astrònom americà que treballà a Monte Palomar, al 1959.

Com exemple aquesta SH2-86 (Cúmulo NGC 6823 y nebulosa NGC 6820), prop de la constelació de Vulpecula :

La característica mes destacada és el fantàstic pilar de gas i pols que apunta al cúmul. Aquestes estrelles del cúmul son molt joves, uns 2 millions d’anys (tenint com a referencia el sol, que a meitat de la seva vida esperable ja en te 4500 millions)

La fotografia procesada del raw data obtingut per iTelescope al telescopi Planewave CDK24 amb la camara QHY 600M. Una combinació de filtres S[II], O[III] i Hα acumulant 5 hores d’adquisició. La normalització s’ha fet amb les macros de Bill Blanshand.

He anomenat amb diferents noms (catàlegs) les nebuloses, en aquest cas SH2 i NGC … I és que això dels catàlegs d’objectes astròmics és un pel embolicat. Els resumeixo:

  • Catàleg Messier (M) . El mes popular, sens dubte. 110 objectes astronòmics de l’ hemisferi Nord, classificats per Charles Messier a finals del segle XVIII. Està format per una diversitat gran d’objectes: clusters d’estrelles, nebuloses, galàxies, residus de supernoves i en general tots ells es poden confondre si s’observen amb petits telescopis amb amb cometes… i com que Messier estava fart que li passes això, ell que era eminentment un buscador de cometes, va reunir tots aquells objectes que podien fàcilment confondre’s amb el seus objectius). En teniu alguns exemples a les meves fotografies (M31, MXX, Mxx)
  • Caldwell Catalog (C). Compilst per Patrick Moore, complementa l’anterior en el sentit que Messier es deixà molts dels objectes mes coneguts i que com a tals ja no es podien confondre amb cometes! També completa la llista finsa a109 objectes, aquesta vegada incloent-ne dels dos hemisferis.
  • New General Catalog (NGC). Creat per Dreyer a finals del segle XIX conté 7,840 objectes de cel profund dels dos hemisferis (galàxies, clusters i nebuloses d’emissió)
  • Index Catalog (IC). Una ampliació de l’anterior que recull 5,386 objectes mes realitzada pel mateix John Louis Emyl Dreyer posteriorment.
  • RCW. Cataloga 182 regions de forta emissió Hα a l’hemisferi Sud
  • SH2. Cataloga 313 regions de forta emissió Hα majoritariament a l’hemisferi Nord.