Asteroide Didymos després de l’impacte de DART (Aquesta és pels dinosaures!)
Aquesta missió es, de fet, el primer canvi produït per l’home en l’ordre de l’univers … des de la seva creació. Una sonda (de nom DART), nau espacial d’uns 19 metres d’alçada i 600 kg de massa, enviada a 11.000.000 de km de la terra ha impactat contra un asteroide (Dimorphos), d’uns tamany d’uns 80 metres aproximadament i això ha fet canviar la seva órbita. En perdre velocitat, s’aproparà uns centímetres a Didymos , del qual es satel·lit i girarà més ràpid.
Per primera vegada a la història de la humanitat? Home … doncs potser que ho retratem, oi? Però , es clar … es molt lluny! Pot un telescopi d’aficionat, des de la Terra fotografiar un objecte de tamany petit (380m de diàmetre, com dos camps de fútbol) a 11 milions de km de distància… Doncs si.
10 imatges de 30 segons cadascuna apilades segint l’asteroide (només 5 minuts d’esposició!!) Com que l’asteroide es desplaça respecte el camp d’estrelles. l’apilament produeix aquestes característiques traces a les estrelles
Sembla que l’impacte ha tingut l’efecte de vaporitzar certs materials de la superficie que ara es mostren en forma de cua (molt lleugerament visible a la imatge) i inclús d’anticua… suggerint que adopta la morfologia cometaria.