No deixis mai de preguntar!

No deixis mai de preguntar!

Astronomia, Fotografia, Química, Música

General

TCoronae (Tcor / HD143454) o el compte enrera per una explosió estelar.

L’estel T CrB es un insignificant estel de magnitud 10 que es troba a la constel·lació de Corona Borealis, a uns 3000 anys llum de la Terra. No es difícil trobar la constalació si ets a l’hemisferi nord, entre Boyero i Hércules 😊 Ara be despedeix-te de veure l’estel … fins que exploti!!

captura de Stellarium amb la posició de Corona Borealis i (encerclada) T Cr (pel 25/07/24)

La nova (per a “nou”) T Coronae Borealis, també coneguda com a TCrB, és un fenomen astronòmic fascinant que ocorre aproximadament cada 80 anys. Aquest esdeveniment estel·lar és una nova recurrent, la qual cosa significa que a diferència de les noves clàssiques que marquen el final de la vida d’una estrella, T CrB esclatará múltiples vegades al llarg de la seva existència. L’última vegada que T CrB va fer la seva aparició va ser en 1946, i els astrònoms han estat esperant amb gran anticipació la seva pròxima erupció.

Aquest sistema estel·lar consisteix en una estrella gegant vermella i una nana blanca que orbiten mútuament. La nana blanca, un remanent estel·lar dens i relativament petit, acumula material de la seva companya, la gegant vermella. Quan la nana blanca ha acumulat prou material, es produeix una explosió de fusió nuclear a la seva superfície, la qual cosa resulta en l’erupció brillant de la nova i en l’augment de la seva lluentor que pot pasar de l’actual magnitud 10 a prop de 2

S’espera que la pròxima erupció de T CrB sigui visible a simple vista i ocorri potser inclús abans d’aquest setembre de 2024. Durant aquest temps, la nova brillarà tant que podria ser comparable en lluminositat a l’estrella Polaris.

Recordem que l’escala de magnituds estel·lars es un poc peculiar: “quan la lluentor d’un estel és 100 vegades major que el d’una altra, la seva magnitud és 5 unitats menor. Així quan la magnitud augmenta en 1 la lluentor disminueix en (100)1/5, és a dir, en 2,512” (magnitud) Per tant esperem que TCr augmenti aproximadament 1500 vegades la seva lluentor, degut a l’explosió!

Per als entusiastes de l’astronomia i el públic en general, aquest esdeveniment ofereix una oportunitat única per observar un rar i espectacular esdeveniment celeste. Atents al cel nocturn durant els propers mesos. Cal buscar la constel·lació de Corona Borealis, que es troba entre les constel·lacions de Boötes i Hèrcules, per presenciar aquest fenomen astronòmic. De moment deixo les fotografies de T Crb tal i com es veu avui. La podrem comparar quan es produeixi l’explosio!

zoom a Tcr en el poblat camp d’estels al voltant de Corona Borealis

Les imatges han estat obtingudes al maig de 2024 amb el telescopi remot SPA-1-CMOS (Takahashi FSQ-106ED & QHY 600M / field of view 321′ x 214′) i son exposicions de 300 segons nomes calibrades. resolució astrométrica i anotació fetes a PixInsight.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *