Lluna a colors (mineral color Moon)
Imatge presa el dia 27 de setembre del 2023 amb la Lluna al 98% de la seva fase plena, amb el telescopi T2 de iTelescope (un Takahashi TOA-150 amb la camera QHY268C One Shot Color CMOS, resultant un f7.5)
L’adquisició d’imatges de la Lluna amb telescopi mes aviat preparat per cel profund es peculiar i es resol fent exposicions brevíssimes o encaixant un filtre (Ha, per exemple) per reduir l’albedo tant intens de l’astre. En aquest cas son 0,001s d’exposició. La fotografia està procesada per extreure l’anomenat color mineral.
La idea de color mineral a la lluna fa referència als diferents tons i colors que podem observar en la superfície lunar. Aquests colors es deuen a la presència de diferents minerals que formen part de la composició de la lluna. Acostumats a veure-la sota la forta il·luminació solar els matisos de color es perden però un processat intensiu els pot ressaltar de nou. El mes característic a la lluna és el regolit lunar, que té un color gris blanquinós. Aquest regolit està format principalment per pols de basalt i altres materials que s’han acumulat a la superfície lunar al llarg de milions d’anys. A més també es poden trobar altres minerals. Per exemple, la presència de minerals ferrosos pot donar un color marró o vermellós. Els minerals rics en titani poden contribuir a un color blavós.