Esclat del Cometa 12P/Pons-Brooks.
12P/Pons-Brooks és un cometa periòdic de tipus Halley que va ser descobert per primera vegada per Jean-Louis Pons el 12 de juliol de 1812 i després redescobert independentment per William Robert Brooks el 1883. Té un període orbital (temps que triga a completar una òrbita al voltant del Sol ) d’uns 71,3 anys . Durant la seva aproximació més propera al Sol, o periheli, el cometa es troba a unes 0,78 unitats astronòmiques (UA) del Sol, mentre que al seu punt més allunyat, o afeli, es troba a una distància d’unes 33.18 UA.
En una observació feta el 20 de juliol del 2023 per l’astrònom amateur Jean-François Soulier el cometa s’observà amb una magnitud de 16.6 … francament feble i difícilment distingible d’un estel de la mateixa magnitud. Però la matinada del 20 de juliol, 12P va fer allò que tant agrada als seguidors de cometes: un “outburst”. El cometa pateix una ejecció imprevista de material que provoca un sobtat augment de la seva lluminositat. Com sabeu les cues dels cometes són formades per partícules i gasos que s’alliberen a mesura que el cometa s’acosta al Sol.
Semblava un esclat interesant ja que va crear dues cues i una coma ben visibles, ara fins a magnitud 11 … unes 100 vegades mes brillant que la nit anterior!! i ara hauria de ser fàcil de localitzar i fotografiar amb un bon telescopi.
cometa 12P/Pons-Brooks 9 dies després de l’esclat que va fer augmentar 100 vegades la lluentor
La fotografia que us mostro l’he presa el 30 de juliol amb un espectacular OfficinaStellaris ProRC 700 (de 70cm!) + la QHY600M que donen: 0,14 arcsec/px i un camp de 22’x15′
Es una combinació LRGB amb només 3 imatges de 60″ per filtre apilades amb Pixinsight.