No deixis mai de preguntar!

No deixis mai de preguntar!

Astronomia, Fotografia, Química, Música

AstronomiaFotografia

Els Pilars de la Creació (M16 – Eagle Nebula)

Aquesta icònica imatge dels Pilars de la creació va ser enregistrada per primera vegada pel Hubble ara fa 25 anys. La NASA ha disposat un arxiu on es poden trobar les imatges que ha anat enregistrant (Hubble legacy archive)

https://hla.stsci.edu/

Simplement cal cercar el nom de l’objecte, en aquest cas M16 i s’obtenen els primers resultats per la búsqueda que ja inclouen els fitxers que volia: F502N, F657N, F673N obtinguts amb la camara WFC3 treballant en el UV/VIS.

I que son aquests fitxer? Les imatges obtingudes per M16 llegint a les longituds d’ona de 502, 657 i 673 nm que corresponen a:

Filters	F502N ([O III]), F657N (H-alpha + [N II]), and F673N ([S II])

Aquestes imatges son la recreació de les obtingudes fa 25 anys però ara amb la nova WFC3 (Wide Field camera 3). Aquesta càmara mereix menció apart ja que ha estat la darrera actualització tecnològica del telescopi. Es va instalar el 2009 en la missió de servei número 4 (SM4) que sembla que serà la darrera de manteniment del telescopi. La WFC3 permet al Hubble capturar imatges de camp molt ample en totes les regions de l’espectre, des del ultravioleta fins al visible i endinsar-se en el infraroig proper.

Un tractament especial d’aquestes imatges monocromàtiques (“grises“) que resulta d’assignar els components R, G i B del color a cadascún dels filtres, de manera que es fa: Blue: F502N ; ([O III]) Green: F657N ; (Hα + [N II]) Red: F673N ([S II]) , el que es coneix com la “Paleta Hubble”.

Les imatges estan processades amb AstropixelProcessor i son la meva interpretació dels icònics Pilars de la Creació.