Adéu C/2022 E3 (ZFT)!
Mentre enfila cap al núvol d’Oort a 60 km/s el cometa s’ha deixat veure força be. No en observació visual (ni desde cels ben foscos , en el meu cas) però si tant amb telescopi petit com a fotografia. Un bon espectacle.
Aquí deixo en deixo una, processada per mi, i obtinguda de Telescope.Live
El cometa es movia ràpid i, per tant, per obtenir aquestes imatges enfocades tant del camp d’estels com del cometa cal una bona dosi de processat. En aquest cas he provat StarXterminator de RC-Astro. Una meravella en l’eliminació d’estels d’una astrofotografia. Molt intensiu en càlcul: he hagut instalar el mòdul “Nvidia Cuda Toolkit” per poder fer servir la tarja gràfica dedicada i acelerar la computació. El plugin s’intala com a procés a PixInsight però també es pot fer servir a Affinity Photo com a tal. La gran avantatge, a part d’estar dissenyat i entrenat com IA per aquesta tasca, es que te un contenedor d’imatges sobre les que aplicar el procés i permet automatitzar. Molt útil quan son 80 ligths, com en aquest cas, per deixar-ho calculant.

Obtenir., doncs la imatge del cometa sense estrellas en cadascun dels filtres …es una tasca llarga. Finalment per això s’aconsegueix la combinació:

El camp d’estrelles sense el cometa s’obté gracies al mòdul CometAlignment de PixInsigth que permet restar a cada imatge (cometa+estrelles) la del cometa sol… obtenint només el camp d’estrelles
I així finalment i treballant les capes en Affinity Photo per balancejar les imatges s’obté la versió definitiva:

Finalment nomes fer notar que totes aquestes fotografies s’han registrar amb filtres LRGB… per tant cada procés (extreure estels, restar cometa, etc…) cal fer-ho per cada filtre. El processat es tediós però aporta la bellesa d’una imatge enfocada tant pels estels com per al cometa.