No deixis mai de preguntar!

No deixis mai de preguntar!

Astronomia, Fotografia, Química, Música

AstronomiaFotografia

Supernova 2020jfo a M61

M61 es una galaxia llunyana. 52 millions d’anys llum (4.919580e+20km –> 491.958.000.000.000.000.000 –> 491 trillions de km… que son molts km…)

Els estels que la formen lògicament no son distingibles a aquesta distancia ni amb els telescopis mes potents… i el que es veu acumulant llum gràcies al CCD unit a un telescopi es una imatge com la de la següent fotografia. Els estels visibles com a punts, son , de fet, de la nostra pròpia galàxia, que s’interposen en el camp de visió. I es veuen també altres dos galàxies llunyanes en forma de taques difuses.

Imatge d’arxiu de M61. Crédit ” “

Però el 5 de maig del 2020 una imatge obtinguda al Zwicky Transient Facility (ZTF) mostrava un aspecte un poc diferent. Un “nou”estel trencava la constància eterna del paisatge sideral. S’acabava d’observar per primer cop la supernova 202jfo. Un estel de la galàxia M61 explotà en el mes gran del espectacles pirotècnics celestials augmentant en pocs dies la seva lluminositat fins 1 bilió de vegades i expel·lint ingents quantitats de valuosíssim nou material (elements pesats, que s’incorporaran a planetes, viatjant milions d’anys llum) Aquest augment tant brutal de lluminositat la convertia en un estel tant brillant com un de la nostra pròpia galàxia, tot i estar, com deia, 52 milions d’anys llum mes enllà

Un fenomen així mereixia una fotografia i vaig posar en marxa un dels telescopis remots de itelescope, concretament el T5 a New Mexico (USA) per obtenir-ne una imatge. La imatge que us mostro es una combinació LRGB de 10 minuts d’expòsició total, processada amb Photoshop.

Trobeu la Supernova?

Aquesta mateixa tasca (comparar dues fotografies i veure’n diferencies) es la manera com es troben aquest fenòmens. Lògicament amb ajuda d’ordinadors… que comparan cents de fotografies cada nit, es mes fàcil fer-ho. Us ho poso més fàcil:

I finalment anoto a la mateixa fotografia de dalt les magnituds dels estels de lluisor semblant a la supernova (crèdit: Marc Deldem , Les Barres Observatory)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *