67P/Churyumov-Gerasimenko. El cometa Rosetta.
67P/Churyumov-Gerasimenko és un cometa originari del cinturó de Kuiper (de per allà Júpiter…)
Està orbitant el Sol en un període de 6,44 anys en una distància entre 1,24 i 5,68 UA, acostant-se tan a prop com entre l’òrbita de la Terra i Mart en el seu periheli, mentre que el seu afeli es troba una mica fora de l’òrbita de Júpiter. La gràcia que te, doncs és que … torna sovint. I ara el tenim just a sobre dels nostres caps.
El cometa és un roc bilobular de 4 km de diámetre que es mou a 135,000 km/h i rota amb un període de 12 hores.
Però l’altre cosa que te de curiós és que … no ve sol!! Si cap marcià desap`rensiu se l’ha quedat … ens retorna la sonda Philae!
El cometa va ser l’objectiu, en el seu darrer passi prop de nosaltres, allà pel 2014… d’una missió de la ESA anomenada Rosetta.
La missió Rosetta va ser el primer contacte humà (real, Armagedon no compta…) amb un asteroide o cometa, la primera missió en seguir un cometa en la seva òrbita al voltant del sol i la primera en fer aterrar una sonda a la superfície d’un cometa. Va ser llançada al març del 2004. Arribà al cometa a l’Agost del 2014 i feu aterrar la sonda Philae al novembre del 2014. Seguí emetent massives quantitats de fotografies i dades, que ajudaran a entendre millor l’origen del sistema solar, fins novembre del 2016, quan va quedar fora de servei.
Rosetta va ser una gran fita . En un cub de 12m3 encabir-hi la mes avançada tecnologia analítica (espectrómetres de masses, espectrofotòmetres IR i UV, sistemes d’imatge i de mostreig…). Mantenir-ho 786 dies viatjant per l’espai, recorrent gairebé 8 bilions de km i recollint mes de 100000 imatges del trejecte… és una proesa tecnològica que va permetre imatges com aquesta:
Tornant al cometa: Amb una magnitud al voltant de 10, el cometa no és visible a ull nu però si fàcilment fotografiable amb un telescopi de petita obertura. La foto està obtinguda el 15 de novembre del 2021a les 4:17 (UTC Minus 7:00) des de l’observatori remot MPC H06 (New Mexico – iTelescope) fent servir un Takahashi TOA-150 amb la cámara QHY268C. És una única toma de 300s processada amb Astropixelprocessor i Photoshop.
Ja entrat desembreel cometa encara es visible amb telescopis mitjans. Actualitzo l’entrada per afagir una fotografia feta des del remot t68 de New Mexico Sky (itelescope). Es una sola imatge de 240s :